Ulkosisustamisen iloa kotona ja mökillä

Ulkosisustamisen iloa kotona ja mökillä

Talon ulkoasu – talon maalaus, kunnostus, talon numerokyltti ja muut tekijät

by Ryan Torres

Monet kiinnittävät paljon huomiota talon sisäpuoleen ja toisinaan unohtuu miten tärkeä rooli talon ulkopuolella on. Talon ulkopinnat suojaavat koko rakennusta sääolosuhteilta, auttavat ihmisiä suunnistamaan oikeaan osoitteeseen, sekä se antaa turvaa ja suojaa epätoivotuilta vierailta. Se tuo myös parhaassa tapauksessa kauneutta ja mielenkiintoa ympäristöönsä. Tässä käydään läpi muutama asia mitä vähintään tulisi huomioida talon ulkoasussa.

 

Maalaaminen

Talon väri antaa talolle komean ulkomuodon, mutta se myös suojaa sen pintaa. Usein maaleissa on jo valmiiksi, tai sen päälle voi tehdä suoja-ainekerroksen. Värivaihtoehtoja onkin paljon ja niiden valintaan kannattaa ottaa apua maastosta ja muiden rakennuksien värityksistä. Joissain tapauksissa väritys on ennaltaan määritetty, kuten kaavoitetuilla alueilla. Usein vanhoissa taloissa kunnioitetaan talon alkuperäistä väritystä, joko maalaamalla se uudelleen tai toisinaan myös maalipinnan pesu palauttaa värin kirkautta.

 

Kunnostus

Jotta ulkopinnat palvelee parhaalla mahdollisella tavalla, tulisi niitä huoltaa väliajoin. Se mitä pintaa rakennus on, vaikuttaa paljon kuinka usein ja miten huoltoa pitää tehdä. Ikkunoiden ja kattojen remontointi tietyn väliajoin on myös oleellista.

Yleisimmin talot ovat pinnoiltaan puupaneelia, mutta Suomessa taloista löytyy myös rappausta ja tiiltä. Puupaneelissa huoltoväli liittyy maalaamiseen. Maalauksen tarpeeseen vaikuttaa vahvasti se onko sisäpinta varjossa vai auringossa, onko seinäpinta tuuletettu ja mitä maalia on aiemmin käytetty.

Tiilisissä taloissa huoltotarve on vähäistä, ainoastaan saumojen vaihto on tarpeellista sekä pesu toisinaan, jos pintaan esimerkiksi kertyy sammalta. Rapattu pinta on toinen vähän huoltoa vaativa, ja näiden teko olikin suosittua erityisesti 70-luvulla. Tosin rapattu pinta voi halkeilla, jolloin korjaustoimenpiteet tulee tehdä nopeasti, jottei kosteus siirry halkeaman kautta syvemmälle pintakerroksiin.

 

Aitaus tai muu suojaus

Talon ulkoasun ja pihan on tarkoitus suojata sinua ja estää eihalutut vierailijat. Tämän voi varmistaa aitauksella, mikä voi olla rakennettu tai kasvatettu pensaista. Turvallisuutta voi tuoda lisää porttiin asettamalla lukollisen oven ja tietysti oman ulko-oven nykyaikainen lukitsemistapa on myös oleellinen. Yksi tapa on myös asentaa liiketunnistimella varustettu pihavalaistus, sekä kameratkin ovat toisinaan tarpeen jos pihalla säilytetään arvokasta omaisuutta.

 

Talon numerokyltti

Pieni asia mutta sitäkin tärkeämpi. Talon numerokyltti on oleellinen asia, jotta oikeaan osoitteeseen löydetään. Ensijaisen tärkeää on, että numero erottuu seinästä, eli tarpeeksi erivärinen kuin itse seinä. Myöskin pitää varmistaa, ettei sen eteen tule kesäisin kasvillisuus tai talvisin lumikinokset. Erityisesti talviaikaan tai ylipäätään pimeällä sen näkyvyys pitää varmistaa joko valaisulla tai valoaheijastavalla taustalla. Lisää aiheesta löytyy esimerkiksi täältä: Hannah Hoijar.


jaa  

minusta

Ulkosisustamisen iloa kotona ja mökillä

Tervetuloa kodin ja mökin ulkosisustamisen pariin! Täällä käsitellään aiheita vanhan kunnostuksesta uuden rakentamiseen, puutarhasta puun kaatoon. Kirjoituksia tulee jokaisenlaiseen talouteen liittyen ja ihan niitä perusjuttuja, mitä pihan omistajilla tulee vastaan. Olit sitten pitkään pihan omistanut, tai uuden kodin sekä pihan omistaja, oon täällä varmasti hyödyllisiä kirjoituksia sinulle. Jos pihasi on uudisrakentamisen jäljiltä ihan paljas, niin lähdetään yhdessä täyttämään sitä. Tai jos puutarhasi vaatii päivitystä tai grillikatos huoltoa, niin tuumitaan yhdessä mikä avuksi. Kuten mainittu, neuvoja tuodaan myös kesämökille. Kun mökin pihan tarpeet voivat olla hyvin eri kuin kodin pihan. Toivottavasti saat kirjoituksista pajon iloa omaan ulkona sisustamiseen ja kunnostamiseen. Lukuiloa!

Kategoriat